Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en wat avontuur, voordat jij je weer richt op je studie of werk? Denk dan eens na over een tussenjaar in Australië. Zo kom je terecht in een hele nieuwe omgeving, ontmoet je talloze nieuwe mensen, beleef je de vetste avonturen en heb jij een jaar die je nooit meer vergeet. Klinkt geweldig hé? Maar ja, waar moet je beginnen? Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de leukste bestemmingen binnen Australië? Wat moet je van tevoren regelen? Er spoken natuurlijk gelijk duizend vragen door je hoofd. Wij proberen je alvast een eindje op weg te helpen met onze tips voor een tussenjaar Australië! Lees hieronder meer.
Ga hier gelijk naar de aanbiedingen voor een tussenjaar in Australië
Praktische zaken
Laten we even bij het ‘saaiste’ gedeelte beginnen, de praktische zaken die je van tevoren moet regelen voor een tussenjaar Australië. Hoewel het allemaal geen hogere wiskunde is wat je moet regelen, is het wel handig hier even goed voor te zitten. Het belangrijkste wat je echt vooraf moet regelen is een visa. Er zijn 3 visa die interessant zijn voor Nederlandse jongeren met elk een ander doel.
Het eVisitor Visum
Dit visum is het goedkoopst en wordt ook het vaakst aangevraagd voor een tussenjaar Australië. Dit visum is één jaar geldig en je mag hiermee maximaal drie maanden in Australië verblijven. Mocht je langer dan drie maanden willen reizen door Australië, dan zou je kort het land moeten verlaten en een nieuw visum moeten aanvragen. Met dit visum is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen of een korte studie/curus te volgen. Wat absoluut niet is toegestaan is het uitvoeren van betaald werk! Dit visum kost €19,95 en kan je online aanvragen.
Het ETA Australië
ETA staat voor Electronic Travel Authority. Dit visum verschilt eigenlijk heel weinig van het eVisitor visum. Beide zijn elektronische reistoestemmingen en ook hiermee mag je maar 3 maanden door Australië reizen en geen betaald werk uitvoeren. Het verschil zit hem voornamelijk in de aanvraagprocedure en prijs, die allemaal in het voordeel zijn van het eVisitor Visum. Daarbij ligt de prijs lager en is de procedure makkelijker. Dit komt omdat er maar een aantal landen zijn die zich hiervoor kunnen aanmelden. Nederland zit daar gelukkig bij! Check dus altijd eerst of je in aanmerking komt voor het eVisitors visum, voordat je je richt op het ETA Australië visum.
Working Holiday Visum Australië
Ben jij van plan te gaan werken tijdens je tussenjaar Australië? Dan heb jij het Working Holiday Visum nodig. Met dit visum mag je betaald werk uitvoeren en maar liefst één jaar in Australië blijven. Loopt jouw tussenjaar uit de hand, kan dit verlengd worden. Wel is het zo dat je maximaal zes maanden voor dezelfde werkgever mag werken. De kosten voor dit visum liggen wel een stuk hoger en ook zijn er meer eisen waaraan je moet voldoen. Zo moet je tussen de 18 en 31 jaar zijn en moet je bij aankomst in Australië kunnen aantonen dat je tenminste 5000 AUD (zo’n 3200 euro) op je rekening hebt staan. De kosten voor dit visum kosten ongeveer €277,-.
Tip: vraag de visa ruim van tevoren aan. Het proces gaat vaak vrij snel, maar je wil stress hierover voorkomen.
Wat is het doel van jouw tussenjaar Australië?
Aan de hand van de eerdere informatie is het dus goed om te bepalen wat het doel van jouw reis richting Australië is. Wil je daar gaan werken of liever alleen rondreizen? Of toch liever jezelf blijven ontwikkelen tijdens een korte cursus? Alles is hier mogelijk! Hieronder een paar tips ter inspiratie.
Werken in Australië tijdens je tussenjaar
Allereerst; werken in Australië kan je natuurlijk perfect combineren met een rondreis door het prachtige land. Op deze manier heb je de kans om langer in het land te blijven en daardoor ook meer van het land te zien, terwijl je ook nog eens geld verdient. Klinkt niet verkeerd toch? Er zijn verschillende baanmogelijkheden in Australië. Mocht je voor een langere tijd op één plek willen zijn, is het werk als Au Pair misschien wel wat voor jou! Hierbij woon je vaak bij een gezin in en zorg je voor de kids.
Wil je wat meer on the go zijn? Dan is horeca altijd een goed idee! Ook bij hostels zijn ze vaak op zoek naar wat extra handen. Een goed verkooppraatje? Straatverkopers zijn zeer gewild en worden ook meer dan goed betaald in Australië. Kortom, opties zat qua werk tijdens je tussenjaar Australië!
Mocht jij je zo thuis voelen in Australië dat je je werkvisum wil verlengen, dan is dat zeker mogelijk. Hiervoor geldt echter wel dat je dan verplicht 88 dagen ‘farm work’ moet uitvoeren. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je moet helpen bij boeren op het platteland. Tegenwoordig worden de mogelijkheden hierin wat breder en zijn er ook wat horecazaken die gelden als farm work. Wel een extra aandachtspuntje dus!
Rondreizen door Australië
Heb jij genoeg geld gespaard en zie jij werken tijdens je tussenjaar Australië niet zo zitten? Dat is natuurlijk geen enkel probleem! Australië is een geweldig land voor mooie rondreizen, in welke hoek dan ook. Voor elke soort reiziger zijn er mogelijkheden. Zo zul je veel backpackers tegenkomen, maar ook roadtrippers die met een auto of busje het land aan het ontdekken zijn.
Ontwikkel je skills in Australië
In Australië zijn er verschillende scholen die korte programma’s aanbieden aan internationale studenten. Zo kan je bijvoorbeeld je Engels naar een hoger niveau tillen of andere interessante cursussen volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf en jouw skills te ontwikkelen tijdens een tussenjaar Australië.
Waar in Australië wil je heen?
We hoeven je hopelijk niet te vertellen dat Australië immens groot is! Het is daarom aan te raden om je te focussen op een bepaald gebied van het land. Aan de hand van het doel van je reis en natuurlijk jouw interesses, zou je een selectie kunnen maken. Over het algemeen gaan veel jongeren naar de oostkust van het land. Hier vind je dan ook veel van de populairste bestemmingen, zoals Melbourne, Sydney, Brisbane en Cairns. Het is een geweldige mix tussen bruisende streden en prachtige natuur met veel mooie stranden. Ook vind je hier het bekende Great Barrier Reef, wat natuurlijk veel mensen aantrekt.
Liever naar wat minder toeristische bestemmingen? Bekijk dan eens de westkust. Een leuke route daar is van Perth naar Broome. Voor een ruigere route zit je goed bij The Kimberley & Northern Territory. Kortom; er is voor ieder wat wils.
Boek je vlucht
Nu je weet wat jouw doel is en waar je heen wil, is het tijd om je vliegticket te boeken voor jouw tussenjaar Australië! Dit is zowel een leuke als pijnlijke stap in het Australië proces. Hoe leuk is het dat er dan eindelijk wat vast komt te staan! Maar de prijzen blijven toch een beetje pijnlijk helaas. Het is nou eenmaal niet goedkoop om naar Australië te vliegen dus dit blijft iets om rekening mee te houden. Echter zijn er wel een aantal tips waarmee jij wat euro’s kan besparen op jouw ticket. Hieronder vind je een aantal van deze tips.
Wees flexibel
Binnen dezelfde week kunnen de vluchtprijzen enorm verschillen. Vaak is het bijvoorbeeld al duurder om in het weekend te vertrekken dan doordeweeks. Probeer daarom zo flexibel mogelijk te zijn bij het boeken van je vlucht. Kijk even of het een week of dag eerder of later goedkoper is. Mocht je beginpunt van je reis ook nog niet vaststaan, vergelijk dan ook zeker de prijzen van verschillende bestemmingen. Wil jij bijvoorbeeld van Cairns naar Melbourne? Bekijk dan zowel de prijzen naar Cairns als naar Melbourne.
Vergelijk maatschappijen
Een van de beste manieren om geld te besparen is het vergelijken van vluchtmaatschappijen. Kijk jij alleen bij bijvoorbeeld Emirates, dan kan jij makkelijk het dubbele betalen dan voor een vlucht met een andere maatschappij. Het is daarom belangrijk om alle maatschappijen naast elkaar te leggen en er zo achter te komen welke maatschappij het voordeligst is. Dit kan je makkelijk onderzoeken met Google Flights en Skyscanner. Zij maken deze vergelijking automatisch voor je.
Stel een prijsalarm in
Een andere manier om een goed ticket te scoren, is door het instellen van een prijsalarm op Skyscanner. Hierbij ontvang je mails wanneer de prijzen aan het stijgen zijn of juist aan het dalen zijn. Zo kan je goed in de gaten houden wat het juiste moment is voor jou om een ticket te boeken.
Regel je eerste verblijf
Nadat je vlucht is geboekt, is het handig om minstens je eerste verblijf vast te leggen. Wat voor verblijf dit is, zal afhankelijk zijn van de soort reis die je gaat beleven tijdens je tussenjaar in Australië. Ga je echt op rondreis zonder tussendoor te werken, zal je voornamelijk in hostels verblijven. Zorg in dit geval dat je het hostel voor de eerste paar nachten hebt geregeld. Na zo een ellendig lange heenreis is het heerlijk om je hier geen zorgen meer over te maken en zo in de taxi te kunnen stappen richting het verblijf.
Ben je van plan om te gaan werken tijdens je tussenjaar Australië en blijf je daarom langer op één plek, dan is wellicht een eigen kamer of appartement wel idealer dan verblijven in een hostel. Het zou fijn zijn om dan een idee te hebben waar je gaat werken, maar die luxe heb je natuurlijk niet altijd van tevoren. Probeer daarom iets te zoeken wat lekker centraal ligt. Het is geen ramp wanneer je niet vooraf al een appartement hebt gevonden. Soms is het ook veel makkelijker om deze te zoeken wanneer je op bestemming bent. Zorg er dan in ieder geval voor dat je de eerste 2 weken een verblijft in een hostel of hotel. Dat haalt de druk er iets af.
Zoek naar werk
Dit is natuurlijk geen relevantie topic voor diegene die niet van plan zijn te gaan werken, dus scroll dan vooral door! Maar voor diegene die wel willen werken tijdens hun tussenjaar Australië, is het goed om vooraf alvast te gaan oriënteren voor een baan. Afhankelijk van wat voor baan je naar opzoek bent, kan het handig zijn om van tevoren alvast te solliciteren. Dit geldt voornamelijk bij kantoorbanen. Struin hiervoor alvast door verschillende vacature websites en stuur hier en daar alvast je CV een keer uit.
Zie jij jezelf eerder terug in de horeca? Dan werkt het vaak makkelijker als je daarlangs gaat en je face to face contact legt. Print in Nederland alvast je CV een aantal keer uit en breng je deze bij een aantal horecazaken langs. Denk dus vooraf goed na over wat voor baan je ziet zitten en bepaal aan de hand daarvan wanneer jij de volgende stap in het proces moet zetten.
Stippel je reis uit (maar niet te veel)
Je tussenjaar in Australië komt steeds dichterbij! Het wordt tijd om je reis een beetje wat meer uit te stippelen, mocht je dit nog niet hebben gedaan. Hoelang wil je waar ongeveer blijven? Welke bestemmingen/bezienswaardigheden wil je absoluut niet missen? Het is handig om dit soort zaken voor jezelf duidelijk te hebben, voordat je afreist naar Australië. Zo kun je eventueel van tevoren al binnenlandse vluchten, excursies of verblijven boeken. Echter is het ook fijn om jezelf wel de ruimte te geven tijdens de reis voor veranderingen van plannen. Je weet nooit hoe het loopt he!
Let the fun begin
Eindelijk kan de voorpret beginnen! Alles wat je echt moest regelen, is geregeld. Nu is het tijd om vlogs te kijken, blogs te lezen en podcast te luisteren voor wat extra inspiratie! Wellicht dat je erachter komt dat je toch nog iets aan je bucketlist moet toevoegen. Zo waan je je alvast een klein beetje in Australische sferen.
Vindt hier nog meer informatie over een tussenjaar in Australië
Algemene tips
- Op Facebook vind je verschillende groepen waar er tips worden gedeeld over Australië, maar ook vacatures en kamers/appartementen worden soms aangeboden. Superhandig dus! Ook is dit een makkelijke manier om alvast in contact te komen met andere jongeren die een tussenjaar in Australië hebben. Zo hoef je niet alleen te zijn!
- Activity International is een organisatie die jou door het hele proces helpt. Zij bieden tours waarbij zij je helpen settelen in het soms overweldigende land. Daarbij helpen zij met het zoeken naar werk en huisvestiging, maar ook bij het opzetten van een bankaccount en btw-nummer. Daarnaast kom je bij zo een tour direct terecht in een groep met soortgelijke plannen en leer je dus zo nieuwe mensen kennen! Naast de praktische kant van deze tour ga je er ook samen op uit en worden er verschillende activiteiten geregeld, zoals een walking tour door de stad en een mini road trip.
- Vind je het leuk om je reis bij te houden voor jezelf of familie en vrienden? Download dan de app Polarsteps voor je vertrek! Deze houd automatisch jouw reis en route bij. Per dag of bestemming kan je een leuk verhaaltje en foto’s en video’s toevoegen. Zo blijft het thuisfront op de hoogte van al jouw avonturen en kan jij later weer heerlijk nagenieten van je reis.
Toch liever op groepsreis met leeftijdsgenoten? Via de link vind je onze opties!