Een echte must-do in Guatemala is het beklimmen van de Acatenango vulkaan. Hierbij klim je binnen 6 uur naar het topje van vulkaan Acatenango. Tijdens deze hike loop je door 3 microklimaten, waardoor je elke paar uur in een totaal andere omgeving staat. De echte reden om deze hike te maken is de naastliggende vulkaan Fuego. Deze vulkaan is namelijk zeer actief en barst een aantal keer per dag, soms zelfs per uur, uit wat je echt letterlijk ziet, voelt en hoort. Een unieke ervaring die je bijna nergens zo kan meemaken. Om hier te komen ga je mee met een tweedaagse tour, waarbij je wordt begeleid door een gids en boven op Acatenango gaat overnachten. Lees hieronder wat je van deze activiteit kan verwachten!
Bekijk hier de hotels dichtbij de Acatenango
Dag 1 – de klim omhoog
Rond een uurtje op 08:30 word je vanuit je hostel opgehaald door een busje dat jou, samen met je lotgenoten, richting de voet van Acatenango brengt. Tussendoor heb je een kleine stop waar je eventueel wat warme kleding kan ophalen, zoals een winterjas, mutsen, handschoenen, etc. Ook krijg je 3 liter water mee die je zelf de berg op moet tillen. 1 liter hiervan moet je bewaren voor het avondeten en thee/koffie. Als dit allemaal is geregeld, ga je richting het dorpje La Soledad, wat aan de voet van de vulkaan ligt. Hier ontmoet je jullie gidsen en krijg je een kleine introductie over wat je te wachten staat. Als iedereen helemaal klaar is, begint de tocht naar de top!
De tocht duurt van begin tot aan het basecamp, waar je zult overnachten, zo’n 5 uur. De eerste 4 uur is volop klimmen en het laatste uurtje is iets vlakker. Het eerste uur is gelijk het zwaarste gedeelte. Je klimt dan over een stoffig pad van grind wat meteen redelijk stijl omhooggaat. Bij elke stap zak je weer een klein beetje terug en dat maakt het extra moeilijk. Na dit pad volgen een aantal trappen tot je bij de ingang bent van het National Park Acatenango. Hier heb je weer even een break om bij te komen.
Vervolgens ga je weer door omhoog. Om de ongeveer 30/40 minuten heb je een nieuwe break en dat heb je wel nodig ook. Zelfs voor ervaren wandelaars is het best een flinke klim. De omgeving maakt het wel iets makkelijker, want het is echt indrukwekkend. Na de grindpaden loop je door een prachtig cloud forest, waar alles groen is. Hierdoor loop je zigzaggend naar de lunchplek waar je een langere pauze hebt en even lekker kunt eten. De lunch krijg je vaak vanuit de tourorganisatie mee.
Na de lunchbreak loop je nog een stukje door het cloud forest. Als je hieruit bent, krijg je prachtige uitzichten over het gebied. Vanaf dit moment loop je ook gelukkig al richting het vlakkere gedeelte, waarover je in het laatste uurtje naar het kamp loopt. Daar eindelijk aangekomen gaan de gidsen aan de gang met het klaarmaken van de slaapplekken en heb jij even de tijd om uit te rusten van de intense hike en te genieten van het adembenemende uitzicht. Vanaf het kamp kijk je niet alleen uit op Fuego, maar ook op 2 andere vulkanen, Agua en Pacaya. Bij dit bijzondere beeld blijf je toch even stilstaan.
Nou bieden verschillende touroperators de mogelijkheid om vanaf het kamp nog een extra hike te maken naar de vulkaan Fuego, zodat je nog dichter bij de lava kan komen en het uitbarsten letterlijk voor je neus ziet gebeuren. Dit kan enorm gaaf zijn, maar mocht je (logischerwijs) helemaal kapot zijn na de eerste hike, schaam je dan niet om deze hike niet te doen!
Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat deze extra hike het echt niet altijd waard is. Je kan namelijk net in een wolk terecht komen en daardoor geen hand voor ogen zien, terwijl je op hetzelfde moment vanaf het basecamp wel een prachtig uitzicht hebt. Laat je dus niet gek maken!
Voor de achterblijvers is het rond 19:00 tijd voor het diner, wat simpel maar prima is. In mijn geval was dit een lekkere pasta bolognese. Daarna drink je nog een warm drankje en kan je tot zo laat als je wil opblijven. Hoe donkerder het wordt, hoe indrukwekkender het uitzicht op de uitbarstende vulkaan wordt. Het vuurrode lava knalt er dan echt uit en je kan hier zo een paar uur van genieten in de avond. Echter is het er vaak rond vriespunt en niet al te comfortabel om al te lang buiten te zitten, dus gaan de meesten vroeg slapen. Klaar voor dag 2!
Dag 2 – there is only one way down
Mocht je nog geen genoeg hebben gehad van het hiken, dan is er nog een mogelijkheid om een extra stukje omhoog te hiken voor zonsopgang. Hiervoor word je rond 4 uur in de ‘ochtend’ wakker gemaakt. Deze extra hike duurt ook weer zo’n 1,5 uur. Je hebt dan ook wel een prachtig uitzicht over 3 vulkanen met de zon die erachter opkomt. Echter valt het uitzicht vanaf het kamp zelf ook zeker niet tegen. 😉
Na een ontbijtje is het tijd om je spullen weer te pakken en je klaar te maken voor de wandeling naar beneden. In tegenstelling tot de hike omhoog, die zo’n 5 á 6 uur duurt, kan je dit al binnen 2 uur doen. Sommige kiezen er zelfs voor om naar beneden te rennen en staan binnen minder dan een uur weer beneden aan de voet van de vulkaan. Hoewel het korter en zeker makkelijker is dan de heenweg, is het niet per se heel gemakkelijk voor de benen, die waarschijnlijk nog helemaal moe zijn van de hike van die dag ervoor.
Helemaal gebroken van de afgelopen 2 dagen, kom je toch voldaan weer terug. Het is een unieke ervaring waarbij een zware hike dubbel en dwars wordt beloond door het zien van een lava spuwende vulkaan. Iets wat je zeker niet elke dag meemaakt! Mocht je twijfelen om deze activiteit te doen, bijvoorbeeld door je conditie, zou ik zeker aanraden om het in ieder geval te proberen. Mocht je slecht ter been zijn, kan je ook eventueel ter paard omhoog. En vergeet niet dat het na het eerste uur écht makkelijk wordt. Hoe dan ook, je moet en zal boven op die vulkaan komen!
Praktische informatie
Hoe regel je een tour?
Voor het beklimmen van de Acatenango heb je een tour nodig. De meeste reizigers boeken deze vanuit Antigua, omdat dit stadje redelijk dichtbij ligt. In de stad zul je dan ook meerdere operators vinden die deze tour aanbieden. De prijzen kunnen nogal variëren, dus loop rustig een aantal af om vervolgens pas de beste/goedkoopste te kiezen. Ook vanuit veel hostels wordt deze tour georganiseerd. Zelf heb ik deze vanuit het Amura hostel geboekt en van wat ik destijds om mij heen hoorde, was dit de beste prijs én kreeg je er ook nog een gratis overnachting bij in hun hostel zelf. Check van tevoren wel even of je bij de organisatie ook warme kleding krijgt, mocht je dit niet zelf meehebben.
Wat zijn de kosten?
De kosten kunnen dus enorm variëren. Bij de een zit ook al een extra hike vanaf basecamp naar de top van de vulkaan inbegrepen en bij de ander niet. Ook zit er flink wat verschil in qua verblijven. Bij de een slaap je in kleine, luxehutjes en bij de andere in een grote, soort militaire tent met 10 man. Voor enkel de tour en een primitief verblijf betaal je rond de $45. Hier zit dan vaak ook geen Engelstalige gids bij. Voor een betere tour, met een Engelstalige gids en privé tenten, betaal je al snel $70. Hoe luxer je het voor jezelf maakt, hoe duurder het wordt. Zo kunnen de kosten oplopen tot $150.
Wat moet ik meenemen?
Het is een flinke klim dus je wil absoluut niet al te veel spullen meenemen. Mocht je naast je grote backpack/koffer een kleinere rugtas meehebben, dan zou deze ideaal zijn. Hieronder vind je een lijst met items die je zeker niet moet vergeten!
- Warme kleding (lange broeken, truien, thermokleding, lange mouwen shirt, ect.)
- Regenjas of waterdichte winterjas
- 2 paar (dikke) sokken
- Snacks en min. 3 liter water
- Zonnebrand
- Powerbank (indien je je mobiel/camera wil opladen)
- Toiletspullen en wc-papier
- Pleisters, blarenpleisters en paracetamol
- Medicatie tegen hoogteziekte (indien je hier last van hebt)
- Cash