Vorig jaar ben ik met een vriendin een maand gaan interrailen door Oost-Europa. Achteraf kan ik zeggen dat het een geweldige ervaring was. Ik heb prachtige steden gezien, geweldige mensen ontmoet en mooie avonturen beleefd. Toch heb ik gemerkt dat er een aantal valkuilen zijn bij zo’n reis. De volgende 10 tips zullen je helpen om jouw interrailvakantie tot een succes te maken:
#1 Neem alleen mee wat je echt nodig hebt
‘’Dat shirtje moet absoluut mee. En die broek natuurlijk ook, want stel dat die andere vies wordt. Die extra oplader stop ik in mijn tas voor als ik die andere kwijt raak.’’ Iedereen herkent dit wel. Te veel inpakken voor je zonvakantie kan geen kwaad, zolang je maar onder de 20 kg blijft die je bij Transavia geboekt hebt. Bij interrailen werkt dit niet. Je loopt namelijk regelmatig met je rugzak op je rug en ik kan je vertellen dat hoe zwaarder deze wordt, hoe chagrijniger jij wordt. Om je rug een beetje heel te houden, raad ik je aan om de rugzak onder de 7 kg te houden. Alles wat je echt nog mist op vakantie kan je altijd nog kopen.
#2 Maak geen overvol schema
Interrailen is niet echt iets wat je doet om te ontspannen, maar denk eraan dat je er ook niet overspannen van raakt. Het is logisch dat je van tevoren dingen opzoekt over plekken en dat je wilt weten waar je aan toe bent, maar zorg ervoor dat niet alles vast ligt. Het kan namelijk zo zijn dat je de ene plek uiteindelijk leuker vindt dan de andere plek, dat je een keer ziek wordt of dat je mensen ontmoet met wie je samen toch naar een andere stad wil. Bovendien is het zo nu en dan ook lekker om een dagje helemaal niks te doen. Na al dat gesjok in die steden hecht je veel waarde aan zo’n dagje.
#3 Boek een couchette in de trein
Reizen kost veel tijd. Van Boedapest naar Zagreb is het al 8 uur. Om ervoor te zorgen dat je optimaal gebruik kan maken van je tijd, raad ik aan om een ticket te kopen voor een couchette. Dit is een slaapgelegenheid die bestaat uit 1 tot 8 bedden. Op deze manier is het prima om ’s nachts te reizen. Je krijgt voldoende rust en zo heb je meer aan je dag.
#4 Hostel of hotel
Of je budget nou groot is of niet, met interrailen is het altijd een aanrader om een hostel te boeken. Zo ontmoet je namelijk de leukste mensen. Hostels zitten vol met mede-interrailers die graag hun ervaringen met je delen. Bovendien is het ook wel fijn om eens met iemand anders te gaan kaarten dan met het reisgenootje die je al 24/7 ziet.
#5 Hou de reisgroep klein
Reizen als een duo is ideaal. Een kwartet is de max. Interrailen is niet gemaakt voor grote groepen. Denk maar aan alle discussies die jullie gaan hebben over de dagindeling, het avondeten, wie er boven moet slapen en wie beneden, enz. Het levert alleen maar frustraties op en uiteindelijk gaat er iemand halverwege weer terug naar Nederland of hoeven jullie elkaar na deze vakantie nooit meer te zien. Daarnaast is het praktisch gezien ook moeilijk, aangezien het lastiger is om hostels en treintickets te boeken. So keep it small!
#6 Hou je spullen in de gaten
Logisch toch? Dat dacht ik ook totdat ik vorig jaar in Oostenrijk op het politiebureau stond, omdat mijn vriendin haar interrailpas kwijt was. Bij deze zeg ik het dus nog een keer.
#7 Maak kopieën
Toch spullen kwijtgeraakt? Dat is erg vervelend en zeker als het om belangrijke gegevens gaat. Zorg ervoor dat je altijd kopieën hebt van je bankpas, paspoort en andere noodzakelijke gegevens. Handig is om het in de rugzak van je reisgenootje te stoppen voor als er iets gebeurt met je eigen rugzak.
#8 Maak niet alleen maar stadswandelingen
Puffend de trappen op lopen richting de Praagse burcht of sjokken over het Alexanderplatz met 35 graden. Dit waren niet de hoogtepunten van mijn vakantie. Hoewel de indrukken allemaal fantastisch waren, krijg je uiteindelijk het gevoel dat alle kathedralen en pleinen hetzelfde zijn. Af en toe moet je gewoon wat anders doen. Een maand lang steden bekijken is niet leuk. Bezoek dus een keer een festival, zoals Sziget of breng lekker de dag door aan een meertje net buiten Krakau. Hou je activiteiten gevarieerd om jezelf te blijven prikkelen.
#9 Verblijf in het centrum
Je wilt veel doen tijdens jouw verblijf in de stad. Maak het jezelf makkelijk en zorg ervoor dat je een slaapplek in het centrum zoekt. Op deze manier heb je een goed uitgangspunt om alle belangrijke bezienswaardigheden te zien en ben je zo weer thuis als je er klaar mee bent. Hostel Citystay Mitte in Berlijn is hier een goed voorbeeld van. Dit hostel is 7 minuten bij het Alexanderplatz vandaan. Daarnaast ben je binnen 5 minuten bij het bekende DDR museum en de Berliner Dom.
#10 Neem tijd voor jezelf
Zo lang reizen kan mentaal zwaar zijn. Dit geldt voor zowel je maatje als jij zelf. Je zit de hele tijd met elkaar opgescheept en dit kan ervoor zorgen dat je elkaar op een gegeven moment gewoon zat bent. Doe dan even wat voor jezelf. Ga lekker een aflevering Friends kijken op Netflix of ga even naar het park om de vogeltjes te voeren. Het maakt allemaal niet uit. Red je vriendschap geef elkaar wat ruimte.
—
Deze blog is geschreven door Regina. Regina is regelmatig actief als blogger voor de website zwembadvakanties.nl en vind het leuk om haar reiservaringen te delen op Vakanties voor Jongeren.